Przepis na zeberka w bbq 📖
Składniki:- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka ketchupu
- 1/4 szklanki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy według preferencji (np. oregano, bazylia, tymianek)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W dużym naczyniu wymieszaj ketchup, musztardę, miód, ocet winny, sos Worcestershire, sos sojowy, paprykę słodką, pieprz, sól i inne preferowane przyprawy.
3. Dodaj cebulę i czosnek do mieszanki sosowej i dokładnie wymieszaj.
4. W dużym naczyniu lub dużej torebce zamarynuj żebro przez co najmniej 2 godziny (najlepiej przez noc) w lodówce, aby smaki się połączyły.
5. Po upływie czasu, wyjmij żebro z marynaty i odcedź nadmiar sosu.
6. Ułóż żebro na ruszcie w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soki będą klarowne.
7. Co kilkanaście minut posmaruj żebro pozostałym sosem, aby nadać mu dodatkowego aromatu i karmelizacji.
8. Po upieczeniu wyjmij żebro z piekarnika i odetnij na pojedyncze porcje przed podaniem.
9. Serwuj ze świeżymi warzywami, sałatką lub pieczywem.
Smacznego!