Przepis na farsz do naleśników z pieczarkami 📖
Składniki:- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki startego sera (najlepiej żółtego)
- świeży koper do posypania
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek również drobno posiekaj.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną i będą lekko złociste.
3. Dodaj pokrojone pieczarki do patelni i smaż przez około 10-12 minut, aż zmiękną i puści sok.
4. Dodaj suszony tymianek, sól i pieprz do smażonych pieczarek, mieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 minuty.
5. Następnie dodaj śmietanę do patelni i gotuj przez minutę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty ser, mieszaj aż ser się rozpuści.
7. Farsz do naleśników z pieczarkami jest gotowy. Możesz go podać od razu lub schować do lodówki na 30-40 minut, aby trochę przestygł.
8. Napełniaj cienkie naleśniki farszem, zawijaj w rulony i posyp świeżo posiekanym koprem.
Smacznego!