Przepis na farsz ze szpinaku do naleśników 📖
Przepis na farsz ze szpinaku do naleśników:Składniki:
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodaj szpinak do garnka i smaż, aż zmięknie i zejmie wolumen, około 4-5 minut.
6. Odstaw garnek z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
7. W międzyczasie pokrusz ser fetę do mniejszych kawałków.
8. Odcedź nadmiar wody z garnka ze szpinakiem.
9. Do szpinaku dodaj pokruszoną fetę, sól i pieprz według własnego gustu. Delikatnie wymieszaj składniki.
10. Farsz ze szpinaku jest gotowy do nadziewania naleśników. Możesz go również wykorzystać do innych dań, takich jak pierogi czy kanapki.
Smacznego!