Przepis na farsz do uszek z grzybami i kapustą 📖
Składniki:- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g suszonych grzybów (np. prawdziwków, borowików)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na około 30 minut, aż zmiękną. Następnie odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Kapustę dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki.
3. W garnku rozgrzać olej roślinny, dodać posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor.
4. Dodać pokrojone grzyby do cebuli i dokładnie wymieszać. Smażyć przez około 5 minut.
5. Dodać kapustę i smażyć razem z grzybami i cebulą przez kolejne 10 minut, często mieszając.
6. Przeciisnąć przez praskę czosnek i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Mieszać wszystkie składniki.
7. Całość gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie.
8. W osobnym naczyniu rozbić jajko i energicznie wymieszać widelcem. Dodać jajko do farszu i dokładnie wymieszać.
Farsz do uszek z grzybami i kapustą jest gotowy do nadziewania uszek przed ich ugotowaniem. Smacznego!