Przepis na farsz pierogi z kapusta i grzybami 📖

Składniki:
- 300 g białej kapusty
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki, a następnie blanszuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedź i odsącz z wody.
2. Suszone grzyby namocz w letniej wodzie przez około 30 minut, a następnie odcedź. Posiekaj na drobne kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.
5. Dodaj posiekane grzyby i smaż przez około 5 minut.
6. Następnie dodaj kapustę i smaż przez kolejne 10 minut, aż składniki się lekko zeszklią. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Gotowy farsz ostudź przed nadziewaniem nim pierogów.

Gotowy farsz możesz następnie stosować do nadziewania pierogów wg dowolnego przepisu na ciasto. Możesz też zmieszać go z puree ziemniaczanym dla uzyskania tradycyjnej wersji ruskiego pieroga. Smacznego!

Podobne przepisy

farsz do uszek z grzybami i kapustą
pierogi kapusta z grzybami
pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z kapustą i grzybami po angielsku
pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami