Przepis na farsz pierogi ruskie 📖
Przepis na farsz pierogi ruskie:Składniki:
- 250 g twarogu
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 jajko
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
2. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni lub podsmaż w niewielkiej ilości oleju.
3. Twaróg przetrzyj przez sito lub zmiel blenderem na gładką masę.
4. Ostudzone ziemniaki zgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
5. Do ziemniaków dodaj zeszkloną cebulę, twaróg, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Jeśli chcesz, dodaj do farszu ubite jajko i ponownie wymieszaj.
Teraz możesz użyć przygotowanego farszu do nadziewania pierogów. Najlepiej smakuje z kluski nadziewanej tym farszem. Smacznego!