Przepis na pyszne pierogi ruskie farsz 📖

Oto przepis na pyszne pierogi ruskie z tradycyjnym farszem:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ziemniaków
- 200 g białego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana do podania

Instrukcje:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta pierogowego. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Powoli wlewaj do niej wrzącą wodę, mieszając jednocześnie łyżką drewnianą. Kiedy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

2. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, a następnie zgnieć widelcem lub utłucz w tłuczku do ziemniaków, aby powstała puree. Dodaj do niego biały ser i dokładnie wymieszaj.

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złocisty kolor. Dodaj cebulę do farszu ziemniaczano-serowego. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i dokładnie wymieszaj składniki.

4. Wróć do ciasta pierogowego. Podziel je na dwie części i rozwałkuj każdą na cienkie placki o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycięć z placków kółka.

5. Nałóż na każde kółko niewielką porcję farszu ziemniaczano-serowego. Złóż pierogi na pół, łącząc brzegi. Delikatnie zlep brzegi dociskając je palcami lub widelcem.

6. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż będą wypłynęły na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odcedź.

7. Pierogi ruskie podawaj na talerzach, polewając je śmietaną i posypując świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

farsz pierogi ruskie
pierogi ruskie farsz
pierogi ruskie farsz z boczkiem
ewa gotuje pierogi ruskie farsz
pierogi ruskie ciasto i farsz