Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 📖

Składniki:

Na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 80g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka soli

Na farsz:
- 500g kapusty kiszonej, posiekanej
- 200g suszonych grzybów, namoczonych
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. Przygotuj drożdże: rozkrusz je w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą pianę.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, rozpuszczone masło i aktywowane drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę ciepłej wody. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

3. W międzyczasie przygotuj farsz: w rondlu podsmaż cebulę i czosnek na oleju, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj kapustę i grzyby, mieszaj i smaż przez 10 minut, aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Odstaw farsz do wystudzenia.

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je i podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek na lekko posypanej mąką powierzchni.

5. Nagrzej dużą ilość wody w garnku i dodaj odrobinę soli. Wytnij kółka z rozwałkowanych placków ciasta. Na środek każdego kółka nałóż niewielką ilość farszu. Złóż pierogi na pół, dokładnie je zlepiając i formując brzegi.

6. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie odcedź je delikatnie.

7. Jeśli po ugotowaniu pierogi są jeszcze zbyt wyglądają suche, można je podsmażyć na patelni na maśle.

8. Serwuj pierogi ciepłe, najlepiej z posiekanym zielonym koperkiem i kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi kapusta z grzybami
pierogi z kapustą i grzybami
pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami
pierogi pieczone z kapustą grzybami
pierogi z kapustą i grzybami po angielsku