Przepis na fasolka po bretońsku babci 📖
Składniki:- 500g fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200g boczku wędzonego
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową umyj, odcinki końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Boczek pokrój w kostkę, a pomidory w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj boczek i smaż przez kolejne kilka minut, aż stanie się lekko rumiane.
6. Dodaj paprykę słodką i koncentrat pomidorowy, mieszaj przez kilka chwil.
7. Dodaj pokrojoną fasolkę szparagową, pomidory i suszony tymianek.
8. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż fasolka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj fasolkę po bretońsku babci na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryżu.
Smacznego!