Przepis na fasolka po bretońsku oddaszfartucha 📖

Składniki:
- 500g białej fasolki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę namoczyć na noc w wodzie.
2. Następnego dnia odcedzić fasolkę i ugotować do miękkości w nowej wodzie.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę razem z czosnkiem.
4. Dodać do smażącej się cebuli i czosnku pokrojone w kostkę pomidory, marchewki i papryki.
5. Smażyć, aż warzywa zmiękną.
6. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
7. Poddusić chwilę, aż smaki się połączą.
8. Na patelni osobno usmażyć boczek, a następnie pokroić go w kostkę.
9. Do gotowej fasolki dodać podsmażone warzywa z patelni oraz pokrojony w kostkę boczek.
10. Wszystko dokładnie wymieszać.
11. Fasolkę po bretońsku można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku kwestia
fasolka po bretońsku winiary