Przepis na fasolka po bretońsku oddaszfartucha 📖
Składniki:- 500g białej fasolki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę namoczyć na noc w wodzie.
2. Następnego dnia odcedzić fasolkę i ugotować do miękkości w nowej wodzie.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę razem z czosnkiem.
4. Dodać do smażącej się cebuli i czosnku pokrojone w kostkę pomidory, marchewki i papryki.
5. Smażyć, aż warzywa zmiękną.
6. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
7. Poddusić chwilę, aż smaki się połączą.
8. Na patelni osobno usmażyć boczek, a następnie pokroić go w kostkę.
9. Do gotowej fasolki dodać podsmażone warzywa z patelni oraz pokrojony w kostkę boczek.
10. Wszystko dokładnie wymieszać.
11. Fasolkę po bretońsku można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!