Przepis na fasolka po bretońsku bez boczku 📖

Składniki:

- 500g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. Fasolkę szparagową umyj i odłam końcówki. Następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, do momentu, gdy będzie miękka. Po ugotowaniu odcedź ją i odstaw na bok.

2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryki oczyść z pestek i pokrój w kostkę.

3. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.

4. Dodaj papryki i smaż przez kolejne 5 minut, aż trochę zmiękną.

5. Dodaj pomidory wraz z sokiem z puszki. Dodaj paprykę słodką, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

7. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę szparagową do sosu, wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

8. Serwuj fasolkę po bretońsku na ciepło jako dodatek do grillowanych mięs, ryb lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku joli
fasolka po bretońsku jarska