Przepis na fasolka po bretońsku bez boczku 📖
Składniki:- 500g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Fasolkę szparagową umyj i odłam końcówki. Następnie gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, do momentu, gdy będzie miękka. Po ugotowaniu odcedź ją i odstaw na bok.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryki oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj papryki i smaż przez kolejne 5 minut, aż trochę zmiękną.
5. Dodaj pomidory wraz z sokiem z puszki. Dodaj paprykę słodką, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę szparagową do sosu, wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
8. Serwuj fasolkę po bretońsku na ciepło jako dodatek do grillowanych mięs, ryb lub jako samodzielne danie.
Smacznego!