Przepis na fasolka po bretońsku bez moczenia 📖

Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Jeśli używasz świeżej fasolki szparagowej, umyj ją i odetnij końcówki. Jeśli używasz mrożonej fasolki, odmroź ją według instrukcji na opakowaniu.

2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zmięknie.

3. Dodaj plasterki kiełbasy do garnka i smaż przez kolejne 5 minut, aż lekko się zrumienią.

4. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz do garnka. Mieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.

5. Dodaj fasolkę szparagową do garnka i dokładnie wymieszaj z sosem pomidorowym.

6. Przykryj garnka i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż fasolka szparagowa będzie miękka.

7. Podawaj fasolkę po bretońsku jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku gęsta
fasolka po bretońsku film