Przepis na fasolka po bretońsku dietetycznie 📖

Składniki:
- 400g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie:
1. Oczyść fasolkę szparagową, usuń końcówki i pokrój na małe kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
4. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
5. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż na złoty kolor.
6. Dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
7. Dodaj pomidory, fasolkę oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
8. Dolej odrobinę wody (ok. 1/2 szklanki), przykryj i dusz na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka.
9. Fasolkę po bretońsku podawaj jako główne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku prymat
fasolka po bretońsku gęsta