Przepis na fasolka po bretońsku kwestia 📖

Składniki:
- 400 g białej fasolki z puszki
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmaż ją na złoty kolor.
3. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Do tej samej patelni dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Smaż wszystko przez około 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj przez 2-3 minuty.
6. Następnie wlej passatę pomidorową i dodaj fasolkę z puszki. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką, suszonym tymiankiem, rozmarynem i oregano. Dokładnie wymieszaj.
7. Dusź na małym ogniu przez około 20 minut, aż smaki się połączą, a sos zgęstnieje.
8. Podawaj fasolkę po bretońsku z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku thermomix
fasolka po bretońsku na żeberkach