Przepis na fasolka po bretońsku na żeberkach 📖

Składniki:
- 500g żeberek wieprzowych
- 400g fasolki szparagowej (świeże lub mrożone)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju lub maśle obsmaż żeberka z obu stron, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz.
2. W tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
3. Dodaj do cebuli i czosnku pomidory, rozgniecione widelcem. Dosyp suszony tymianek, paprykę, sól i pieprz.
4. Wróć żeberka do patelni i dodaj fasolkę szparagową.
5. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż żeberka będą miękkie, a fasolka gotowa.
6. Podawaj fasolkę po bretońsku na żeberkach jako danie główne, najlepiej z dodatkiem pieczywa lub ryżu.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku pl
obiad fasolka po bretońsku
fasolka po bretońsku oryginalny