Przepis na fasolka po bretońsku winiary 📖
Składniki:- 500 g fasolki szparagowej
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową opłucz, odstrząśnij i osusz. Następnie obierz z włókien i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Kiełbasę pokrój w plasterki.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się delikatnie złociste.
6. Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż zacznie lekko się rumienić.
7. Wsyp koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i suszony tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Dodaj pomidory i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
9. Wrzuć fasolkę szparagową do garnka i mieszaj przez około 5 minut, aż warzywo będzie al dente.
10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
11. Podawaj gorącą fasolkę po bretońsku z kawałkami kiełbasy i chrupiącą fasolką.
Smacznego!