Przepis na fasolka po bretońsku okrasa 📖
Przepis na fasolkę po bretońsku:Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową umyj, oczyść z końcówek i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
3. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
4. Boczek pokrój w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej olej, dodaj boczek i podsmaż go aż będzie rumiany.
6. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie.
7. Następnie dorzuć pomidory i smaż przez około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
8. Dodaj fasolkę szparagową i przypraw solą oraz pieprzem. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy jak oregano czy bazylia.
9. Całość mieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, aż fasolka będzie miękka.
10. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
11. Gotową fasolkę po bretońsku podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z pieczywem.
Smacznego!