Przepis na fasolka po bretońsku smietana 📖

Fasolka po bretońsku z dodatkiem śmietany to pyszne danie, które przygotujemy z następujących składników:

- 500g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g boczku wędzonego
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do momentu, gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca. Odsączamy ją z wody i odstawiamy na bok.

2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

3. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i podsmażamy na nim boczek aż będzie rumiane. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i dusimy, aż cebula zmięknie.

4. Do smażonych składników dodajemy gotową fasolkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

5. Całość zalewamy śmietaną kremówką i gotujemy, aż sos się zagęści i wszystkie składniki się połączą.

6. Podajemy fasolkę po bretońsku na gorąco jako główne danie lub dodatek do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku pl
prosty fasolka po bretońsku
fasolka po bretońsku bez boczku