Przepis na fasolka po bretońsku pudliszki 📖

Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g kiełbasy bretońskiej (np. kiełbasa Bretonka)
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową umyj, usuń końce i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Kiełbasę pokrój na plastry.
4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
6. Dodaj plasterki kiełbasy i smaż przez chwilę, aż lekko się zarumienią.
7. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj wszystko razem.
8. Wlej trochę wody (ok. 200 ml), przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
9. Po 10 minutach dodaj fasolkę szparagową, mieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka, ale nadal chrupiąca.
10. Sprawdź i dopraw do smaku jeśli trzeba.
11. Podawaj fasolkę po bretońsku na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretońsku lidl
fasolka po bretońsku makłowicz