Przepis na fasolka po bretońsku strzelczyk 📖

Przepis na fasolkę po bretońsku (strzelczyk):

Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 100g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g kiełbasy
- 2 pomidory
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową obierz z końcówek i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 10 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedź ją.

2. Boczek pokrój na drobne kostki. Cebulę i czosnek posiekaj.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj boczek i smaż przez kilka minut, aż lekko się zrumieni.

4. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i złociste.

5. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki i dodaj do patelni. Smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.

6. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do patelni i smaż przez kilka minut.

7. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę szparagową do patelni. Wszystko razem dus przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

8. Dopraw fasolkę solą i pieprzem według własnego smaku.

9. Przełóż fasolkę po bretońsku do miseczek i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku tomasz strzelczyk
fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretońsku film