Przepis na fasolka po bretońsku tomasz strzelczyk 📖

Przepis na fasolkę po bretońsku:

Składniki:
- 500g białej fasolki
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Instrukcje:
1. Fasolkę namoczyć przez noc w wodzie. Następnie odcedzić, przepłukać i ugotować we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie miękka.

2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę.

3. Rozgrzać patelnię i dodać masło. Wrzucić boczek i podsmażyć go, aż zacznie się rumienić.

4. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do momentu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

5. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez kolejne dwie minuty.

6. Do sosu dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły.

7. Doprawić fasolkę do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować jeszcze kilka minut.

8. Posypać fasolkę posiekaną natką pietruszki, jeśli używamy.

9. Serwować gorącą fasolkę po bretońsku jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku strzelczyk
hamburgery tomasz strzelczyk
gulasz tomasz strzelczyk
pierogi tomasz strzelczyk
tomasz strzelczyk kiełbasę