Przepis na fasolka po bretońsku wegetariańska 📖

Przepis na wegetariańską fasolkę po bretońsku:

Składniki:
- 500 g fasolki wielokwiatowej
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w paski
- 4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Fasolkę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedzamy.
2. W garnku podgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy marchewkę i paprykę, i smażymy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, suszone zioła, liść laurowy, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
5. Dodajemy fasolkę i wodę, tak by przykryła fasolkę o około 2 cm. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż fasolka będzie miękka.
6. Podczas gotowania, jeśli woda się wchłonie, można dolać więcej.
7. Po ugotowaniu, wyłączamy ogień i pozostawiamy fasolkę na kilka minut, by smaki się przegryzły.
8. Podajemy fasolkę po bretońsku z pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolkę po bretońsku wegetariańska
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretońsku dietetycznie