Przepis na fasolka po bretońsku z łopatki 📖

Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 400 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 400 g fasolki jaś
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Łopatkę wieprzową pokrój na nieduże kawałki, a kiełbasę na plasterki.
2. Cebule i czosnek obrób, następnie pokrój w drobną kostkę, a papryki w paski.
3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojoną łopatkę i kiełbasę. Smaż przez kilka minut, aż mięso nabierze koloru.
5. Dodaj papryki i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Następnie dodaj pomidory krojone z puszki, koncentrat pomidorowy oraz fasolkę jaś. Dokładnie wymieszaj.
7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, czasem mieszając.
8. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj fasolkę po bretońsku z łopatki posypaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku fit
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku pl
fasolka po bretonsku latwy
fasolka po bretońsku lidl