Przepis na fasolkę po bretońsku domowa 📖

Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku

Instrukcje:

1. Fasolkę obierz, usuwając końcówki i włókna. Następnie włóż ją do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 5-7 minut, aż będzie miękka, ale wciąż chrupiąca.

2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory, cukier, sól i pieprz. Całość gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.

4. Odcedź fasolkę i dodaj do sosu pomidorowego na patelnię. Wszystko razem mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.

5. Podawaj fasolkę po bretońsku na ciepło, posypaną posiekanym koperkiem. Możesz podać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolkę po bretońsku
na fasolkę po bretońsku
pyszną fasolkę po bretońsku
fasolkę po bretońsku z boczkiem
fasolkę po bretońsku z mięsem