Przepis na fasolkę po bretońsku kwestia smaku 📖
Przepis na fasolkę po bretońsku:Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 150g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę umyj, odłam końcówki i przekrój na połowy. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Odcedź i odstaw na bok.
2. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę.
4. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj boczek i smaż go na złoto.
5. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj wszystko razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
6. Wsyp paprykę i tymianek, mieszaj przez chwilę.
7. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez około 5 minut, aż pomidory zmiękną.
8. Wrzuć do rondla odcedzoną fasolkę i dokładnie wymieszaj z sosem pomidorowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły.
10. Fasolkę po bretońsku możesz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Smacznego!