Przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą i boczkiem kwestia smaku 📖
Składniki:- 500g fasolki szparagowej
- 200g kiełbasy
- 150g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową dokładnie opłucz i obierz z końcówek. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki lub kostkę.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty aż zmiękną.
5. Dodaj kiełbasę i boczek, smaż przez około 5-7 minut aż zaczną się rumienić.
6. Dodaj fasolkę szparagową, dopraw solą i pieprzem, smaż przez około 8-10 minut aż fasolka będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem jest gotowa! Podawaj jako główne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!