Przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą 📖
Składniki:- 500 g kiełbasy (np. wieprzowej lub drobiowej)
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Włóż je na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będą miękkie i złociste. Odłóż na talerz.
2. Fasolkę umyj, odetnij ewentualne końcówki i pokrój na kawałki długości około 3 cm.
3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kiełbasę, rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor przez około 3-4 minuty.
5. Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną fasolkę i smaż przez kolejne 5 minut, często mieszając.
6. Dodaj smażoną kiełbasę, sól i pieprz do fasolki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
7. Fasolkę z kiełbasą podawaj na gorąco jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!