Przepis na fasolkę po bretońsku z warzywami 📖

Składniki:
- 500g świeżej fasolki zielonej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 1 pietruszka
- 1 por
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka do posypania

Przygotowanie:
1. Fasolkę zieloną umyj, usunięci końcówki i pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj marchewki do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Następnie dodaj pokrojone pomidory, pietruszkę oraz pora i smaż przez kolejne 5 minut.
6. Dodaj fasolkę zieloną do garnka i całość zamieszaj. Podlej niewielką ilością wody, tak aby pokryła warzywa.
7. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż fasolka będzie miękka, lecz jeszcze chrupiąca.
8. Podawaj fasolkę po bretońsku z warzywami posypaną siekaną pietruszką. Możesz podać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!

Podobne przepisy

fasolkę po bretońsku
na fasolkę po bretońsku
fasolkę po bretońsku domowa
fasolke po bretonsku dla cukrzyka
fasolkę po bretońsku z szybkowaru