Przepis na fasolkę po bretońsku z ziemniakami 📖
Składniki:- 400g fasolki szparagowej
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową oczyszczamy z końców i obieramy.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
4. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i podsmażamy cebulę i czosnek.
5. Dodajemy ziemniaki i fasolkę. Całość smażymy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Następnie dodajemy resztę masła i smażymy aż warzywa będą miękkie i delikatnie zarumienione.
7. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Fasolka po bretońsku z ziemniakami jest gotowa do serwowania. Smacznego!