Przepis na fasolkę po bretońsku zasmażka 📖

Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową oczyść, usuń końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno.
3. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż je na złoty kolor.
4. Dodaj fasolkę szparagową i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka.
5. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby zasmażyła się.
6. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając ciągle, aż otrzymasz gładką masę.
7. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
8. Dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj fasolkę po bretońsku zasmażka posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

fasolkę po bretońsku
na fasolkę po bretońsku
jak zrobić fasolkę po bretońsku
dobrą fasolkę po bretońsku
podaj fasolkę po bretońsku