Przepis na podaj fasolkę po bretońsku 📖
Składniki:- 500g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i odkładamy na bok.
2. Boczek kroimy na paski i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący i puszysty. Odcedzamy na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i uwolnią sok.
5. Dodajemy fasolkę szparagową do patelni i wszystko razem smażymy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem według własnego gustu. Mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
7. Na koniec dodajemy chrupiący boczek i delikatnie mieszamy.
8. Serwujemy fasolkę po bretońsku jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!