Przepis na faszerowane bakłażany 📖
Przepis na faszerowane bakłażany:Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 100g startego sera (np. mozarella lub ementaler)
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyj, przekrój na pół a następnie wydrąż miąższ tak, aby powstały małe łódeczki. Miąższ pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć cebulę i czosnek. Smaż około 5 minut, aż cebula stanie się szklista.
4. Dodaj mięso mielone i smaż aż do momentu, w którym zmieni kolor. Dodaj pokrojony miąższ z bakłażana i smaż jeszcze przez 5 minut.
5. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i tymiankiem. Całość smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
6. Przedgotowany bakłażan posmaruj oliwą z oliwek, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i obsmaż z obu stron, aż mięknie.
7. Na blachę do pieczenia ułóż łódki z bakłażana, które następnie nadziewaj przygotowanym farszem mięsnym.
8. Całość zalej passatą pomidorową i posyp startym serem.
9. Wstaw na nagrzaną do 180°C piekarnik i piecz około 25-30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
10. Podawaj faszerowane bakłażany jeszcze ciepłe z ulubioną sałatką czy kuskusem.
Smacznego!