Przepis na ziemniaki faszerowane 📖

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do przestygnięcia.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
3. Ziemniaki przekrój na pół i wydrąż miąższ, pozostawiając około 1 cm na ściankach skórki. Wydrążony miąższ przeciśnij przez praskę.
4. Wymieszaj miąższ ziemniaczany z cebulą i czosnkiem, śmietaną oraz połową startego sera. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Skórki ziemniaków napełnij farszem i posyp pozostałym startym serem.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i ziemniaki lekko się zrumienią.
7. Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

ziemniaki gratin
ziemniaki hasselback
mielone faszerowane
naleśniki faszerowane
faszerowane udka