Przepis na faszerowane podudzia z kurczaka 📖
Przepis na faszerowane podudzia z kurczaka:Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
3. Dodaj marchewkę, pieczarki i paprykę do patelni i smaż jeszcze przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
4. W małej misce namocz bułkę tartą w mleku, a następnie odciśnij nadmiar płynu.
5. W większej misce połącz farsz warzywny z namoczoną bułką tartą. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
6. Przygotuj podudzia z kurczaka, roztocz skórę i delikatnie rozciągnij mięso, tworząc kieszonkę na farsz.
7. Wypełnij każde podudzie przygotowanym farszem warzywnym i dokładnie zamknij, spinając wykałaczkami.
8. Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone i soczyste.
9. Podawaj faszerowane podudzia z kurczaka na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!