Przepis na sprawdzony podudzia faszerowane 📖
Oto przepis na klasyczne, sprawdzone podudzia faszerowane:Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Naciśnij palcami na kości w podudziach, aby je odciąć od mięsa, tworząc kieszonki.
3. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie.
4. Dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Smaż wszystkie warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
5. W misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem, dodaj mieszaninę warzywną.
6. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem, tworząc farsz.
7. Napełnij kieszonki w podudziach farszem, dokładnie go dociskając.
8. Umieść podudzia na blaszce do pieczenia, możesz je również przykryć folią aluminiową, aby nie przesuszyły się podczas pieczenia.
9. Piecz podudzia w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż skóra będzie chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.
10. Gdy podudzia są gotowe, wyjmij je z piekarnika i podawaj jako danie główne. Świetnie pasują do nich ziemniaki lub ulubione warzywa jako dodatek.
Smacznego!