Przepis na faworki babci 📖

Przepis na faworki babci:

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
2. Dodaj jajka, śmietanę i spirytus, i zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta.
3. Gdy składniki dobrze się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Ciasto podziel na kilka mniejszych części, które dalej będą łatwiejsze do rozwałkowania.
5. Odstaw jedną część ciasta, a resztę rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie.
6. Następnie pokrój ciasto w paski o szerokości około 5 cm.
7. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez to nacięcie, aby powstała charakterystyczna pętelka.
8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
9. Wrzucaj po kilka faworków na gorący olej i smaż je z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
10. Po usmażeniu faworki wyjmij z oleju i odkładaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
12. Powtórz proces dla pozostałych części ciasta.
13. Faworki włóż do puszki lub pojemnika, aby zachować ich świeżość.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi faworkami babci. Smacznego!

Podobne przepisy

prosty faworki babci tosi
ajerkoniak babci ani
pasztet babci
drożdżówki babci
racuchy jak u babci