Przepis na pasztet babci 📖

Przepis na pasztet babci:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- Oliwa/zwykły olej do smażenia

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
2. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu, gdy zmiękną i lekko się zrumienią. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
3. Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajka, bułkę tartą namoczoną w mleku, sól, pieprz i majeranek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
4. Formujemy pasztet, wykładamy na natłuszczoną formę do pieczenia.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do momentu gdy pasztet będzie dobrze zrumieniony i w środku dobrze upieczony.
6. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy pasztet do ostygnięcia przez około 30 minut.
7. Pasztet babci gotowy! Można go podawać na zimno lub na ciepło, z ulubionymi dodatkami takimi jak ogórki kiszone czy chrzan.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z krolika babci anieli
chleb babci ewy
bigos babci
drożdżówki babci
flaki babci