Przepis na faworki chrusty 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko. Podgrzewaj mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednim końcówką, dopóki składniki nie połączą się w jednolitą masę.
4. Wyrobione ciasto zagnieć na stolnicy przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Ciasto podziel na kilka kawałków. Każdy kawałek cienko rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni.
6. Następnie nożem lub specjalnym krojcem do faworków, pokrój ciasto na długie, cienkie paski.
7. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do gorącego oleju kilka kawałków ciasta na raz i smaż na złoty kolor z obu stron. Zajmie to tylko kilka minut, więc uważaj, żeby nie przypalić faworków.
8. Usmażone faworki odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp faworki cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Smacznego!