Przepis na faworki i chrusty 📖

Przepis na faworki:

Składniki:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka, olej i spirytus, następnie zagnieć ciasto.
3. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.
4. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
5. Pokrój ciasto na prostokąty o długości około 10 cm i szerokości 3 cm.
6. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie.
7. Rozgrzej olej w głębokim garnku, a następnie wrzuć do niego faworki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
8. Po usmażeniu wyłóż faworki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp faworki cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

Przepis na chrusty:

Składniki:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka, masło i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto.
3. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.
4. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.
5. Przy pomocy noża lub foremki do ciastek, wytnij z ciasta kształty trójkątne lub prostokątne.
6. W środku każdego kształtu zrób nacięcie.
7. Rozgrzej olej w głębokim garnku, a następnie wrzuć do niego chrusty i smaż je na złoty kolor z obu stron.
8. Po usmażeniu wyłóż chrusty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp chrusty cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

faworki lub chrusty
faworki chrusty
prosty chrusty faworki
sprawdzony faworki chrusty
pączki chrusty