Przepis na faworki kruche ze śmietaną 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. Wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia w dużej misce.
2. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Zacznij wyrabiać ciasto delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i utworzą gładką masę.
3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
4. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 2-3 mm grubości) i pokrój je na paski o szerokości około 2 cm i długości około 10 cm.
5. Wzdłuż środkowego paska zrób nacięcie, a następnie przewlecz jedną końcówkę przez nacięcie, tworząc charakterystyczną formę faworków.
6. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub rondlu do temperatury 180°C.
7. Wrzuć kilka faworków na jedno smażenie. Smaż je z obu stron na złoty kolor (trwa to zwykle około 2-3 minut).
8. Wyjmij faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Powtórz proces smażenia dla pozostałych faworków.
10. Soczyste faworki posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki ze śmietaną
faworki z kwasna smietana
kruche ciasteczka ze smalcem i śmietaną
ciasto kruche przekładane śmietaną
kruche faworki