Przepis na faworki kwestia smaku 📖
Faworki, znane również jako chrust czy chruściki, to tradycyjne polskie ciastka, które są popularne szczególnie podczas karnawału. Oto przepis na klasyczne, pyszne faworki:Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- Skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła, roztopionego
- Kilka łyżek zimnej wody
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka, rum, startą skórkę cytrynową i masło, i dobrze wymieszaj.
2. Dodawaj stopniowo zimną wodę, jedną łyżkę na raz, aż ciasto zacznie się zbierać w kulę. Możliwe, że nie będziesz potrzebować całej ilości wody.
3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie podziel je na 2 lub 3 części.
4. Rozwałkuj jedną część na cienki placek (ok. 2-3 mm grubości). Możesz podsypywać stolnicę mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
5. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm. Zachowaj jeden koniec paska dłuższy, dzięki czemu łatwiej będzie je zawijać.
6. Zawiń długi koniec paska wokół dwóch palców, aż stworzysz pętle, a następnie przeciśnij dłuższy koniec przez środek tej pętli.
7. Powtórz ten proces z resztą ciasta.
8. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu do około 180°C.
9. Smaż faworki na głębokim oleju, kilka na raz, obracając je, aż staną się złociste z obu stron. Powinno to zająć około 2-3 minut.
10. Wyjmij faworki z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Gdy faworki ostygną, posyp je cukrem pudrem i podawaj.
Pamiętaj, że faworki są najlepsze zaraz po upieczeniu, więc spróbuj jeść je na świeżo. Smacznego!