Przepis na oponki kwestia smaku 📖
Oponki kwestia smaku to tradycyjne polskie ciastka, które mogą być przygotowane w domowych warunkach. Oto przepis:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj masło i porządnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Wbij jajka do miski i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Ciasto podziel na kilka części, a następnie formuj z każdej części długie rulony o grubości kciuka.
6. Pokrój rulony na mniejsze, równej długości kawałki (około 5 cm).
7. Z każdego kawałka uformuj pierścienie, łącząc końce i zlepiając je delikatnie w palcach.
8. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, układaj oponki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż staną się złociste.
9. Odłóż usmażone oponki na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Oponki kwestia smaku są idealne na słodki podwieczorek lub jako dodatek do herbaty czy kawy. Ciesz się ich wyjątkowym smakiem!