Przepis na faworki wielkie zarcie 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 250 g mąki pszenna
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Wsyp mąkę pszenną do dużej miski i dodaj proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki.
2. W innym naczyniu rozpuść masło i dodaj cukier. Mieszaj aż powstanie jednolita masa.
3. Do miski z mąką dodaj jajka oraz masło z cukrem. Zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
4. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na cienkie płaty.
5. Nacięte nożykiem prostokątne kawałki ciasta (ok. 5 x 10 cm).
6. Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie i przetnij jeden koniec ciasta przez to nacięcie, a drugi koniec wstaw w to miejsce.
7. W dużym garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie już gorący, wrzuć faworki i smaż je z obu stron, aż staną się złociste.
8. Odcedź faworki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
9. Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
10. Faworki są gotowe do podania. Możesz je serwować na długim półmisku lub w pudełku.

Smacznego!

Podobne przepisy

brownie wielkie zarcie
sernik królewski wielkie żarcie
ciasto z truskawkami wielkie żarcie
kluski leniwe z serem wielkie zarcie
kapuśniak ze słodkiej kapusty wielkie żarcie