Przepis na sernik królewski wielkie żarcie 📖
Przepis na sernik królewski:Składniki:
- 500 g sera twarogowego (najlepiej o konsystencji sernika, sprawdzonych marek)
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- łyżka rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Za pomocą blendera lub miksera rozdrabniamy twaróg, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
2. Do masy serowej dodajemy jajka, mąki, śmietanę, cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
3. Formę do sernika (o średnicy około 24 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem i wykładamy masę serową.
4. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Upewniamy się, że sernik jest ściśnięty i dobrze zrumieniony na wierzchu.
5. Po upieczeniu, sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
6. Przed podaniem sernik królewski możemy ozdobić odrobiną bitej śmietany lub ulubionymi owocami. Smacznego!