Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty wielkie żarcie 📖
Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty:Składniki:
- 1 duża główka słodkiej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 4 kiełbaski
- 1 łyżka smalcu
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dokładnie umyj, usuń zgniłe liście i pokrój na cienkie paski.
2. Marchewki, cebule i ziemniaki obierz. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę w drobną kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
4. Do garnka dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę, kapustę oraz ziemniaki.
5. Zalej wszystko bulionem warzywnym lub wodą. Możesz również dodać bulion mięsny, jeśli wolisz bardziej mięsny smak kapuśniaka.
6. Dodaj liście laurowe, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. W międzyczasie kiełbaski pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni, aż się lekko zrumienią.
9. Gdy warzywa w kapuśniaku będą gotowe, dodaj podsmażone kiełbaski.
10. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie składniki się połączyły.
11. Kapuśniak podawaj gorący, z dodatkiem świeżego chleba lub bułki.
Smacznego!