Przepis na faworki z jogurtem naturalnym 📖
Przepis na faworki z jogurtem naturalnym:Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jogurt naturalny
- około 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. W misce roztrzep jajka z cukrem i olejem.
2. Dodaj jogurt naturalny oraz szczyptę soli, i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto o miękkiej konsystencji.
4. Rozwałkuj ciasto cienko na stolnicy posypanej mąką.
5. Wytnij paski o szerokości około 1-2 cm i długości około 10 cm.
6. Na środku każdego paska zrób małe nacięcie.
7. Podwijaj paski poprzez przekładanie jednego ich końca przez to nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków.
8. Na dużej patelni rozgrzej olej.
9. Smaż faworki po kilka sztuk na raz, na złoty kolor z obu stron.
10. Gdy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
11. Po ostudzeniu faworki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!