Przepis na filet gyros 📖
Przepis na filet gyros:Składniki:
- 500g fileta z kurczaka lub wieprzowiny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soków z cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- Kotletki gyros
- Tortille lub pitki
- Ulubione dodatki: pomidory, ogórki, sos tzatziki, czerwona kapusta itd.
Instrukcje:
1. Filet z kurczaka lub wieprzowiny umyj i osusz. Następnie pokrój go na cienkie paski.
2. Przygotuj marynatę z oliwy, soli, soku z cytryny, czosnku, oregano, papryki i pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
3. Dodaj paski mięsa do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte.
4. Odstaw mięso na minimum 30 minut, aby marynata weszła w nie.
5. W dużym rondlu rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulę na złoty kolor.
6. Dodaj paski mięsa z marynaty i smaż na średnim ogniu przez około 10-12 minut, aż mięso będzie dobrze przyrumienione i upieczone.
7. Podczas smażenia od czasu do czasu mieszaj, aby mięso się nie przypaliło.
8. Podawaj filet gyros na tortilli lub pitce, dodając ulubione dodatki jak świeże pomidory, ogórki, sos tzatziki i czerwona kapusta.
9. Zwiń tortillę lub pitkę i ciesz się smakiem pysznego fileta gyros!