Przepis na filet z indyka nadziewany 📖
Oto przepis na filet z indyka nadziewany:Składniki:
- 4 filety z indyka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, posiekana
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 50 g suszonych pomidorów, namoczonych i pokrojonych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Delikatnie rozbij każdy filet z indyka tłuczkiem do mięsa, aby spłaszczyć i rozszerzyć powierzchnię.
2. W patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki, aż będą miękkie.
3. Dodaj suszone pomidory, estragon, tymianek, sól i pieprz do smaku. Mieszaj wszystko razem przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
4. Na środku każdego fileta z indyka rozłóż po równo nadzienie.
5. Delikatnie zwiń filety i złóż brzegi, aby zamknąć nadzienie.
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przenieś filety na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz filety z indyka w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
8. Podawaj filety z indyka nadziewane na gorąco, najlepiej z ulubionymi warzywami lub sałatką.
Smacznego!