Przepis na filet z kurczaka w ciescie francuskim 📖

Przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim:

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 opakowanie cienkiego ciasta francuskiego
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do smażenia)

Instrukcje:

1. Przygotuj filety z kurczaka, oczyść je i usuń ewentualne zbędne błonki. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

2. Posól i popieprz filety z kurczaka z obu stron.

3. Rozwiń ciasto francuskie na dużej, czystej powierzchni. Jeśli używasz zamrożonego ciasta, upewnij się, że wcześniej je rozmroziłeś.

4. Pokrój ciasto francuskie na 4 równe prostokąty, które będą wystarczająco duże, aby owinąć wokół filetów z kurczaka.

5. Nałóż jeden filet z kurczaka na środek każdego prostokąta z ciasta francuskiego.

6. Złóż ciasto wokół kurczaka, starając się owijać go dokładnie.

7. Posmaruj wierzch ciasta rozmąconym jajkiem, aby nadać mu piękny złocisty kolor podczas pieczenia.

8. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu.

9. Gdy patelnia i oliwa są odpowiednio rozgrzane, delikatnie umieść filety z kurczaka z ciecier francuskim na patelni.

10. Smaż filety z kurczaka przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż ciasto będzie złociste i chrupiące, a mięso kurczaka jest gotowe.

11. Po usmażeniu wszystkich filetów, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar oliwy.

12. Pozwól filetom z kurczaka trochę ostygnąć przed podaniem, aby uniknąć poparzenia.

13. Możesz podać filet z kurczaka w cieście francuskim z ulubionymi sosami lub surówką, jako danie główne lub przekąskę.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka w cieście francuskim
pałki z kurczaka w cieście francuskim
pierś z kurczaka w cieście francuskim
filet z kurczaka w cieście
filet z kurczaka w ciescie nalesnikowym