Przepis na pałki z kurczaka w cieście francuskim 📖

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 jajko (do posmarowania)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka należy pokroić na długie, wąskie kawałki, tak aby przypominały pałki.
2. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie rozcierając przyprawy w mięsie.
3. Na odkrojonym kawałku ciasta francuskiego układamy paski mięsa, tak aby nie zachodziły na siebie.
4. Następnie zwijamy ciasto wokół kurczaka, starając się ściśle je owinąć.
5. Ciasto z kurczakiem kroimy na mniejsze pałki o długości około 7-10 cm.
6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pałki z kurczaka.
7. Jajko roztrzepujemy lekko widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy ciasto, aby nabrało pięknego złocistego koloru.
8. Wstawiamy blachę z pałkami do kurczaka do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się puszyste i złociste.
9. Po upieczeniu pałki z kurczaka należy lekko przestudzić przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pałki z kurczaka w cieście naleśnikowym
kurczaka w cieście francuskim
filet z kurczaka w ciescie francuskim
pierś z kurczaka w cieście francuskim
karkówkę w cieście francuskim